Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

75-ta godišnjica formiranja Ozrenskog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda

rss

04.08.2016. Milan Milojević

Prigodnim komemorativnim skupovima i polaganjem cveća na spomen obeležja u Donjem Ljubešu i Lipovcu obeležena je 75-ta godišnjica formiranja Ozrenskog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda.

75-ta godišnjica formiranja Ozrenskog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda

29. jula 1941. godine na obali Južne Morave kod Donjeg Ljubeša održan je sastanak vodećih komunista ovog dela Srbije na kome je doneta odluka da je došlo vreme da se formiraju partizanski odredi - Ozrenski i Toplički što bi bio i početak oružanog otpora protiv fašističkog okupatora i njegovih pomagača. Sastankom je rukovodio Stanimir Veljković Zele, a između ostalih prisustvovali su Jelka Radulović, Dragomir Kostić Koljka i Stojan Živković Stole. 

Tim povodom delegacije MZ Donji Ljubeš, Opštinskog odbora SUBNOR-a Aleksinac, Udruženja penzionera i Saveza rezervnih vojnih starešina kao i potomaka palih boraca položile su cveće na spomen obeležje Ljubeška skela i spomen bistu Dragomiru Kostiću Koljki. 

Odluke sa ovog sastanka realizovane već 2. avgusta 1941. godine. Na planini Ozren, iznad Lipovca, formiran je Ozrenski narodnooslobodilački partizanski odred. Okupljanje boraca na Ozrenu počelo je još u drugoj polovini jula kada je grupa od desetak rodoljuba sa oružjem otišla u planinu. Njima su se pridružile dve grupe rodoljuba iz ražanjskog, moravskog i aleksinačkog sreza. Tog 2. avgusta 1941. godine Odred je brojao 25 boraca. Za prvog komandanta određen je Radoje Vujošević Rista sudija sreskog suda u Aleksincu a prvi politički komesar bio je Aleksa Markišić Pavle. Odred je delovao do 10. aprila 1943. godine, kroz njega je prošlo 310 boraca a dao je i 7 narodnih heroja. 

Delegacije MZ Lipovac, Opštinskog odbora SUBNOR-a Aleksinac, Saveza rezervnih vojnih starešina, pokreta socijalista i PUPS-a pološile su cveće kraj spomen česme u centru Lipovca i spomen obeležja na mestu pogibije boraca Ozrenskog odreda iz Lipovca. Delegacije su obišle i spomen vodenicu gde je tokom Drugog svetskog rata radila partizanska štamparija.


# Lipovac Donji Ljubeš Ozrenski odred partizani drugi svetski rat
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima