Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Borba za vlast u Aleksincu

rss

11.12.2008. D. KOCIĆ

Borba za vlast u Aleksincu
"BITKA ZA ALEKSINAC"

Vladajuću koaliciju, koju su činili SRS, SPS, DSS i grupa građana „Za Aleksinac", rascep u SRS-u doveo je u pitanje jer se 13 od 18 odbornika radikala priklonilo Tomislavu Nikoliću

Borba za vlast u Aleksincu između „narodnjačke" i demokratske opcije nije se još okončala, iako je od izbora prošlo osam meseci. Vladajuću koaliciju, koju su sa 39 od ukupno 55 odbornika u lokalnom parlamentu uspostavili SRS, SPS, DSS i grupa građana „Za Aleksinac", rascep u SRS-u bacio je na kolena jer se čak 13 od 18 odbornika radikala priklonilo Tomislavu Nikoliću.

Mada je Skupština Aleksinca na poslednjoj sednici radikalima vratila mandate, po svemu sudeći, na priču o borbi za vlast u ovoj varošici nije stavljena tačka. Bivši odbornici na odluku o oduzetim mandatima podneli su žalbu Okružnom sudu u Nišu, a istoj pravosudnoj instituciji obratile su se i demokrate, optuživši aleksinačku vlast da je opstala zahvaljujući mahinacijama i direktnom kršenju akata o radu lokalne skupštine.

Zalaganje za nove izbore

Milan Veljković, šef odborničkog kluba DS-a u SO Aleksinac, tvrdi da vladajuća koalicija nije birala sredstva da bi zadržala vlast i da je nužno raspuštanje lokalne skupštine i raspisivanje novih izbora.

- Trinaest odbornika SRS-a pre nešto više od mesec dana prešlo je u Naprednu stranku, čime je vladajuća koalicija izgubila većinu u Skupštini. Skoro mesec dana trajali su njihovi pokušaji da po svaku cenu zadrže vlast, što im je pošlo za rukom kad su obezbedili podršku dvojice članova G17 i jednog naprednjaka koji se vratio starom jatu - kaže Veljković.

Na sednici 28. novembra, koja je bila prelomna za spas vladajuće koalicije, dogodilo se nezamislivo. Obezbeđivanjem kvoruma potrebnog za odlučivanje, podršku radikalima dali su odbornici G17 Plus Momčilo Antanasković i Dragan Nikolić, a pridružio im se i odbegli radikal Mirko Radojković, koji je, shvativši da će izgubiti mandat, ekspresno napustio naprednjake. Veljković tvrdi da im se vlast za to debelo odužila.

- Antanaskoviću su obećani mesto opštinskog većnika i plata od 70.000 dinara, što je ponuda koja se ne odbija. Nikolić je takođe tražio protivuslugu u vidu boljeg radnog mesta za svoju ženu koja radi u Zdravstvenom centru u Aleksincu - optužuje Veljković. Dodaje da se aleksinačke vlasti na ovome nisu zaustavile, već da su prekršile opštinske akte i Zakon o lokalnoj samoupravi, a sve u nameri da izbegnu uvođenje privremenih mera i nove izbore.

- Skupštinska sednica zakazana za 13. novembar nije održana zbog nedostatka kvoruma, pa je nova zakazana za 28. Međutim, o njenom sazivanju obavešteni smo samo dva dana pre početka, čime su prekršeni skupštinski akti i zakon koji za ovo predviđaju dvostruko duži rok. Zato smo podneli žalbu Okružnom sudu u Nišu sa zahtevom da tu sednicu na kojoj je i spasena vladajuća koalicija proglasi nelegalnom, što bi za posledicu imalo uvođenje privremenih mera i raspisivanje novih izbora - ističe Veljković.

Čeka se odluka suda

Ali predsednik Skupštine, član DSS-a Ivan Dimić, kaže da je na političku rašomonijadu u Aleksincu stavljena tačka.

- Skupština je održana legalno, ali me ne bi iznenadila drugačija odluka suda, pošto demokrate ne prezaju ni od pritisaka - ističe Dimić. Komentarišući optužbe opozicije da je aleksinačka vlast kupila podršku za opstanak, odgovara da se u politici usluge uzvraćaju.

- Antanasković je bio na listi G17, ali kao član SPO-a. Tačno je da će on najverovatnije biti opštinski većnik jer je normalno da dobije određenu političku satisfakciju. Što se tiče Dragana Nikolića, takođe odbornika G17 koji nam se priklonio, njegova žena ne samo što nije dobila bolji posao u Zdravstvenom centru, kako nas opozicija optužuje, već je otpuštena zbog političkog delovanja svoga muža - kaže Dimić.

Radikal predsednik Skupštine

Ivan Dimić, dosadašnji predsednik Skupštine, trebalo bi da postane predsednik opštine, dok će njegovo mesto zauzeti Miroslav Stojković, prvi čovek aleksinačkih radikala. Dimić demantuje i navode opozicije da Stojković nije dorastao ovoj funkciji što se tiče obrazovanja, i ističe da on ima srednju stručnu spremu, što je dovoljno da zauzme njegovo mesto.

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=53243&sectionId=56&view=story


# Ivan Dimić Dragan Nikolić Milan Veljković Miroslav Stojković Momčilo Antanasković Ana Nikolić SO Aleksinac Dragana Nikolić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima