Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

OECD: Srbija zaostaje u obrazovanju

rss

04.12.2007.

Prema studiji OECD-a o obrazovanju - PISA - Srbija "statistički znatno zaostaje za prosekom OECD-a".

Prema prelimiranim podacima, Srbija je rangirana na 41. mestu, u delu tabele koji, kako se navodi, "statistički znatno zaostaje za prosekom OECD-a". U poređenju sa Finskom, koja je prikupila 563 poena, Srbija je rangirana sa 436 poena. Od republika bivše Jugoslavije, Slovenija je na tabeli 12, Hrvatska 26, a Crna Gora je na 48. mestu, sa 412 poena.

Učenici iz Srbije nalazili su se pri dnu tabele i u istraživanju PISA iz 2003. godine, koje je tada obuhvatilo 41 zemlju. Oni su te godine, kada je Srbija prvi put učestvovala u projektu PISA, bili rangirani od 33. do 37. mesta.

Studiju je među više od 400.000 srednjoškolaca u 57 zemalja sprovela Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa ciljem da ustanovi efikanost obrazovnih sistema u svetu.

OECD istraživanje sprovodi svake tri godine, a ovaj izveštaj obuhvata zemlje koje objedinjuju gotovo 90 odsto svetskog društvenog proizvoda.

Finski učenici zauzeli su prvo mesto, a odmah za Finskom slede Hongkong i Kanada. U gornjem delu tabele nalaze se još i Tajvan, Estonija, Japan, Novi Zeland i Australija.

SAD se nalaze na 29. mestu, Rusija na 35, a Italija na 36. mestu, dok nove članice EU Bugarska i Rumunija zauzimaju 42. i 47. mesto.

Kometarišući rezultate testa PISA, generalni sekretar OECD-a Anhel Gurija izjavio je da je to oruđe koje pomaže vladama u donošenju odluka u vezi sa obrazovnom politikom.

"U današnjoj kompetitivnoj globalnoj ekonomiji, kvalitetno obrazovanje je jedno od najvrednijih dobara koje društvo i pojedinac mogu da poseduju", rekao je Gurija.

U tom svetlu, dodao je generalni sekretar, "PISA je mnogo više od pukog rangiranja. Reč je o tome u kojoj meri obrazovni sistemi pripremaju mlade ljude za sutrašnjicu. Prvo i najvažnije, ona ukazuje zemljama gde leže njihova snaga i njihove slabosti".

http://www.b92.net/info/vesti/u_fokusu.php?id=157&start=0&nav_id=274951


"Bubanje podataka nije više učenje"

Srbijanka Turajlić kaže da je obrazovenje u Srbiji potpuno neadekvatno i neprimereno potrebama savremenog društva.

Bivša pomoćnica ministra obrazovanja Srbijanka Turajlić kaže da je za Srbiju jako loše to što mnogo zaostaje za bivšim jugoslovenskim republikama Slovenijom i Hrvatskom, koje su plasirane na 12, odnosno 26. mestu. Prema istraživanju, finski učenici zauzeli su prvo mesto, a odmah za njima slede Hong Kong i Kanada.

Rezultati tog istraživanja za bivšu pomoćncu ministra obrazovanja Srbijanku Turajlić ne predstavljaju nikakvo iznenađenje. Ona je izjavila za B92 da sam proces školovanja deteta sam po sebi, bez ikakvog istraživanja, ukazuje na to da je obrazovenje u Srbiji potpuno neadekvatno i neprimereno potrebama savremenog društva.

"Potpuno je fascinantno da u zemlji u kojoj se stiče utisak da obrazovanje ne postoji, najedanput objave neki rezultati koji naravno pokažu da smo mi tamo gde moramo biti sa tim stavom spram obrazovanja i onda se svi uzbude. Možda nije toliko strašno što komparativno stojimo sa svetom loše, ali strašno je što stojimo loše u odnosu na one sa kojima smo bili na potpuno istom mestu do pre 15 godina, a tu mislim konkretno na Sloveniju i Hrvatsku. Mi nismo razumeli da su tehnologija i moderno društvo promenili potrebu za vrstom obrazovanja", kaže Turajlićeva.

Srbijanka Turajlić ističe da se srednjoškolci u Srbiji isuviše mnogo bave činjenicama, dok činjenice u svetu više nikog ne zanimaju.

"Enciklopedijsko gruvanje podataka je moglo biti zanimljivo pre dva veka, danas više ne treba nikome. Ono što je danas u savremenim tehnološkim uslovima potrebno je mogućnost uočavanja složenih problema i rešavanja složenih problema - potrebno je razmišljanje. To se nažalost u našim školama niti uči, niti se smatra nekim pozitivnim kvalitetom", kaže ona.

"Kada se govori o pismenosti, ne govori se o tome da li ste vi u stanju da pročitate tekst, govori se o tome da li ste u stanju da razumete tekst i koju vrstu asocijacija vi imate u vezi sa tim tekstom. To je nežalost nešto što se nije pitalo kada sam ja išla u školu, a ne pita se ni danas kada je to veoma važno", smatra Srbijanka Turajlić.

http://www.b92.net/info/vesti/u_fokusu.php?id=157&start=0&nav_id=275103


# obrazovanje Crna Gora
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima