Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

СО Алексинац тражи да се врати Општински суд

rss

11.08.2012. Извори: Општина Алексинац, Радио Алексинац

На данас одржаној осмој седници СО Алексинац усвојено је свих 7 тачака дневног реда.

Пошто је Министарство правде најавило измене Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, општина Алексинац ће поднети захтев за враћање Општинског суда нашем граду.

СО Алексинац тражи да се врати Општински суд

Одборници Скупштине потврдили су мандате шесторо одборника, а онда и усвојили предлог иницијативе Скупштине општине Алексинац за покретање поступка измене Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, којим би се предвидело оснивање Основног суда, Основног јавног тужилаштва и оснивање Прекршајног суда у Алексинцу за територије општина Алексинац и Ражањ, са судским јединицама у Ражњу.

Опозиција је напустила заседање, а бившем председнику Општине, Ивану Димићу, није дозвољено да се обрати са говорнице.

С обзиром да постоји велики број проблема у остваривању права грађана општина Алексинац и Ражањ код правосудних институција и да своја права остварују у далеко неповољнијим и отежанијим условима него што је то било до доношења Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, усвојени предлог Скупштине биће прослеђен Министарству правде Републике Србије.

Пошто је Министарство правде најавило измене Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, општина Алесксинац ће поднети захтев за враћање Општинског суда нашем граду.

Председник СО Алексинац Грујица Вељковић је истакао да је ова одлука веома битна за све грађане општине Алексинац, а да ће користи, уколико до промена дође, имати и становници општина Ражањ и Сокобања.

Враћање Општинског суда у Алексинац би у многоме олакшало и појефтинило вођење поступака јер судије, адвокати и парничари не би морали сваког дана да одлазе за Ниш. Потпору локалној власти дала је и група адвоката која се прикључила овој иницијативи.

Вељковић је најавио да ће локална власт покушати да врати што више институција у Алексинац, али да је коначан исход таквих иницијатива неизвестан јер о томе одлучује Народна скупштина Републике Србије.

Подсећамо, Алексинац је је имао храм судске власти још од 1836. године, а поред Општинског, једно време је имао и Окружни срески суд.

Данашње заседање локалног парламетна протекло је без одборника опозиције који су напустили седницу.

Одборници ДСС-а и ДС-а су напустили заседање СО сматрајући да су наводно преварени приликом договора око одређивања дневног реда.

Наиме, они су очекивали да прва и једина тачка заседања буде везана за статус Општинског суда, а не да се она нађе на седмом месту иза потврђивања мандата новим одборницима.

Шеф одборничке групе ДС-а у СО Алексинац, Драгољуб Цветковић, навео је да није испоштован јучерашњи договор шефова одборничких група са председником Скупштине и оптужио Грујицу Вељковића да је обмануо посланике.

Цветковић је додао да је желео да овај сазив локалног парламента искористи како би се на њему распављало и о актуелном стању у пољопривреди и евентуалном проглашењу елементарне непогоде због суше, међутим то није учињено.

- Након добијања дневног реда, видели смо да је разлог сазивања седнице други. Реч је о пропусту који је на претходној седници учинио председник Скупштине и скупштинска служба – нису верификовали оставку мандата одборницима који су изабрани из редова владајуће коалиције за директоре јавних предузећа наше општине.

Цветковић каже и да је садшња власт начинила преседан када шефу одборничке групе ДСС-а Ивану Димићу, иако је то његово право, није дозволила да се са скупштинске говорнице обрати одборницима и грађанима.

Револтирана таквом одлуком и, по Цветковићевом мишљењу, недемократским понашањем садашње владајуће већине, опозиција је напустила заседање.

Он такође од председника Скупштине тражи да пре сваке седнице обави консултације са шефовима одборничких група и додаје да опозиција поштује нову власт, али да очекује минимум поштовања власти према опозицији.

video...

Коментара: 0


# Алексинац Драгољуб Цветковић општина Грујица Вељковић Ражањ Народна скупштина СО Алексинац
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима