Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

НИС тражи нафту и гас у Поморављу

rss

18.09.2011. Бета

На територији Поморавског округа Нафтна индустрија Србије (НИС) данас је почела геофизичка испитивања на истражном простору "Моравски ров" како би се откриле потенцијалне локације нафте и гаса.

НИС тражи нафту и гас у Поморављу

Испитивања спроводи Дирекција за геолошка истраживања и разраду лежишта НИС-а, а пројекат је вредан око милион евра. Програм геолошких истраживања у ужој Србији подразумева сеизмичка испитивања нафте и гаса у Моравској долини у дужини од 180 километара.

Предвиђено је да се истражи око 3.000 квадратних километара земљишта у Јагодини, Крушевцу, Варварину, Параћину, Ћуприји, Рековцу, Деспотовцу, Ћићевцу, Ражњу и Алексинцу.

"Циљ ових испитивања је да се сагледа геолошка грађа како би се издвојиле најперспективније локације за будућа детаљна истраживања нафте и гаса. Истраживања имају и научни значај јер ће подаци моћи да се користе за истраживање грађе земљине коре у овом подручју", рекао је новинарима специјалиста за руковођење сеизмичком екипом Зоран Радошевић.

У НИС-у поручују мештанима да ће све штете на њивама које им машине вибратори направе приликом испитивања земљишта бити надокнађене преко месних заједница. Како је речено новинарима, често се дешава да људи краду опрему и каблове вредне око 4.000 долара иако се ови сеизмички каблови не могу употребити у друге сврхе.

Овакве врсте испитивања тла вршене су још '70-их година прошлог века.

"Сеизмички радови се последњих 50 година у континуитету изводе у Војводини, док се прошле године кренуло са испитивањем јужно од Саве и Дунава", рекао је Радошевић.

Вредност претходног пројекта на Западној Морави била је 1,4 милиона евра. План за следећу годину предвиђа испитивање 500 километара терена у Србији вредности 2,2 милиона евра. Стратешким планом истраживања до 2020. године у овој области планиране су инвестиције од 150 милиона евра, казали су у НИС-у.


Коментара: 0


# Дирекција НИС
@ 

[ Додај коментар ]