Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нафте из Алексинца има довољно за наредних 50 година

rss

27.10.2011.

Процене експерата кажу да су на територији општине Алексинац налазишта уљних шкриљаца, довољна да се подмире потребе за нафтом читаве Србије за период од 50 година. Са овом проценом слаже се и професор др Мирослав Игњатовић, саветник у Удружењу за енергетику и енергетско рударство у Привредној комори Србије.

Нисмо ни богати ни сиромашни: Мирослав Игњатовић

- Полазећи од процењених резерви које су око 2,5 милијарди тона, само лежиште Алексиначког шкриљца представља значајну акумулацију од приближно 500 милиона тона органског материјала или, ако би се рачунало на прераду у уље, са приносом од 50 одсто, што је око 250 милиона тона уља, односно синтетичке нафте. За нашу земљу то представља врло важан енергетски потенцијал - каже Игњатовић.

У Србији се највише ископава лигнит, затим мрки и камени угаљ, олово, цинк, бакар, злато, сребро, бизмут, селен, али и камен, цементне сировине, разне врсте глине, мермер.

- Србија спада у ред земаља које нису ни богате ни сиромашне рудама. Истраживања метала су последњих неколико година добила на цени, тиме се бави више страних компанија. На то је прилично утицало поскупљење ових сировина на берзама. Бакар је пре неколико година био само 2.000 долара по тони, а сада је 7.000-8.000. Ситуација је лошија код камена, разних глина, магнезита, зеолита, азбеста јер је потребно добити производ што веће финалне обраде, а то тражи већа улагања и озбиљније фирме од ових које смо добили у приватизацији - објашњава Игњатовић.

Готово сви рудници су приватизовани, а у државном власништву су рудник бакра у Бору, који је прошао кроз три неуспеле приватизације, рудници Костолац и Колубара, који су у саставу Електропривреде Србије, и рудници угља у Ресавици и Ковину.

Што се тиче геолошких истраживања, Игњатовић каже да нису рађена скоро тридесетак година јер су поприлично скупа.

- Та истраживања морала би да финансира држава јер рудници који нису приватизовани немају пара за то. На жалост, то се не ради - каже Игњатовић.


Коментара: 1


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Dishi68 21.11.2011.
    A угља на Косову има за наредних 400 година. умало да заборавим па ми смо то дали оном Сорошу. Е сад морамо да потрошимо нашу нафту. И ко ће да дочека тих 400 година, ово за 50 година је реалније таман има да зарадимо кад нам исплаћују за нашу земљу и куће. Ако не буду упште плаћали него како се прича да ће подземним експлозијама да црпу ту нафту, па добро мораће ваљда да нам плаћају воду за пиће. Неће ни то? Па где ћемо ми онда у Београду виће нема места.


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима