Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

83. седница Општинског већа у знаку расподеле средстава удружењима грађана

rss

08.03.2016.

Општинско Веће данас је одржало 83. седницу, а пред представницима локалне владе на дневном реду биле су 22 тачке.

83. седница Општинског већа у знаку расподеле средстава удружењима грађана

Општинска влада је поред осталог дала зелено светло за расписивање конкурса за медијске садржаје од локалног јавног интереса, који би се суфинансирали из буџета Општине Алексинац. Из општинске касе за ове намене издвојиће се 5 милиона динара.

У обједињеној расправи разматрани су извештаји о утрошеним средствима у прошлој години и усвојени предлози расподеле средстава у овој години по јавним позивима, који су завршени средином фебруара, и то за удружења грађана у области физичке културе, затим културе, у области националних мањина, социо-хуманитарним областима, као и у области заштите животне средине, а усвојена је и расподела средстава опредељених за финансирање програма удружења грађана у области цркве и културно-уметничких друштава.

За финансирање пројеката удружења у области верских заједница издвојено је 700 хиљада и њих је добило 10 црквених општина. Удружењима која се баве заштитом животне средине, као и ловачким и осталим удружењима, додељено су два и по милиона. Од те суме највише је припало, по 400 хиљада, ловачким удружењима “Делиград” из Алексинца и “Срндаћ” из Житковца.

Цивилном сектору из социо-хуманитарних области припала су, такође, два и по милиона, а појединачно највише је добио пројекат “Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним лицима”, 750 хиљада динара.

Након расписаног конкурса за финансирање програма удружења грађана припадника националних мањина, од понуђених пола милиона динара, комисија је Удружењу ромкиња “Нада” из Алексинца, које се једино јавило на конкурс, доделила 300 хиљада динара, а Општинској влади предложила да јавни позив буде отворен док се не реализују преостала средства у износу од 200 хиљада динара.

За удружења грађана у области културе издвојена су два милиона и 700 хиљада динара, а највише су добили пројекти Алексиначког аматерског позоришта, 710 хиљада, и Мешовитог хора “Шуматовац” из Алексинца, 640 хиљада динара. За рад културно-уметничких друштава у овој години из општинске касе биће издвојено милион и 400 хиљада динара и очекивано највише пара припашће градском КУД-у „Алексинац“.

Са посебним интересовањем је очекивана одлука о расподели средстава опредељених за физичку културу, пошто се неки од спортских клубова већ такмиче, а неке ускоро очекује почетак надметања. Из општинског будзета за такмичарски, школски и рекреативни спорт у овој години планирано је да се издвоји 23 милиона динара. Међу 57 корисника јавних средстава наћи ће се и Кошаркашки клуб „Напредак“ из Алексинца, коме ће припасти четири милиона и 600 хиљада, док је за ОФК „Напредак 1929“ из Алексинца издвојено миллион и 800 хиљада динара. Фудбалским клубовима који се такмиче у окружној лиги припашће од 440 до 590 хиљада динара, а тимови који наступају у општинском рангу такмичења добиће по 190 хиљада динара.

Чланови Општинског већа дали су у шест случајева сагласност за закључивање вансудског поравнања са грађанима који су доживели уједе паса луталица, па ће они укупно добити око 203 хиљаде динара.

Општинско веће се данас поново изјашњавало о програму коришћења средстава будзетског Фонда за заштиту животне средине за 2016. годину, пошто је ресорно републичко министарство сматрало да из раније понуђеног плана активности треба изоставити пројекте обезбеђивања камиона са фекалном цистерном и одрживог функционисања плаже на Бованском језеру.

Ослобођена средства из ових активности у висини од седам милиона динара биће усмерена према пријекту обезбеђивања опреме и посуда за прикупљање комуналног отпада и побољшање услуга у насељима где се прикупља смеће са јавних површина. Тако ће за ове намене уместо раније предвиђених шест и по бити опредељено 13,5 милиона динара.

Општинска влада је одбила жалбу Министарства одбране Републике Србије о висини накнаде за коришћење грађевинског земљишта у 2013. години, која је износила око миллион и четристо хиљада динара.

Тачке које су биле на данашњем дневном реду седнице Оптинског већа Алексинац су из његове надлежности, тако да се о њима неће изјашњавати општински парламент.

извор: Радио Алексинац


# буџет медији општинско веће Радио Алексинац удружења грађана финансирање
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима