Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

8 милиона динара не покрива ни 1% штете

rss

04.07.2011.

У петак је у сали Скупштине општине Алексинац одржана конференција за штампу поводом тренутне ситуације у општини Алексинац након елементарне непогоде од 24. јуна. На конференцији за новинаре говорили су председник општине Алексинац и командант Штаба за ванредне ситуације, Иван Димић и председник комисије за процену штете, Мирослав Поповић.

Како је рекао председник општине, ванредна ситуација у општини Алексинац укинута је на седници Штаба у четвртак, међутим, ситуација је и даље тешка.

Димић је на конференцији за новинаре рекао да на територији алкесиначке општине страдало око хиљаду објеката и 12 хиљада хектара ораница. Према првим проценама, на 5 хиљада хектара површине, у двадесетак насеља страдали су усеви од 80 до 100 посто. На осталим ораницама оштећења се крећу од 30 до 50 одсто.

Што се тиче стамбених објеката ту су оштећења од 10 до 80 одсто. Привреда је претрпела штету од 60 милиона динара, што директно, што индиректно због тродневног нестанка струје.

На адресу Општинске управе и месних канцеларија општине Алексинац ових дана стигло је око 1600 захтева за накнаду штете, а како је рок за подношење захтева понедељак 4. јул, очекује се да ће их бити још. Општина Алексинац добила је обећану интервентну помоћ од Владе Србије у износу од 8 милиона динара, међутим, ова средства недовољна су да покрију штету која, према првим проценама, износи милијарду и 60 милиона динара. Осим тога, општини Алексинац потребна је стручна помоћ у процени укупне штете.

„Осам милиона динара, колико износи државна помоћ у овом тренутку, не покрива ни 1% штете, с тога позивамо државне институције да покажу више солидарности у овом критичном тренутку.“ – рекао је на конференцији за штампу председник општине Иван Димић.

Како су средства намењена за реаговање у ванредним ситуацијама у износу од 3 милиона динара, којима располаже општина Алексинац, недовољна да покрију штету нанету нашој општини, Штаб за ванредне ситуације упутио је апел за помоћ свим државним органима, јединицама локалне самоуправе и амбасадама да у складу са својим могућностима помогну грађанима општине Алексинац.

Председник општине Алексинац Иван Димић је подсетио, да је за седам година у Алексинцу у три наврата проглашавано ванредно стање, а у последње три године два пута и да искуства показују, да штета у потпуности никада није санирана.

Како је попуштала медијска пажња, све је мање било интересовања за страдале грађане. Димић је изразио бојазност да ће и овог пута бити тако и да су интервентна средства владе Србије од осам милиона динара нису довољна за санирање штете од преко милијарду динара.

Он очекује знатну помоћ од Републике. У супротном, по Димићевим речима, може се очекивати исказивање незадовољства грађана протестима, јер је за време кризе са струјом било и неколико блокада по путевима.

Општина Алексинац ће ових дана отворити и жиро рачун, како би сви они који су у могућности, финансијски помогли.




# председник општине Иван Димић Алексинац општина штаб за ванредне ситуације ванредна ситуација ванредно стање
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима