Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Хладна глава спашава

rss

12.05.2007. З. Маринковић

Дешава се изненада и лако спашава       
 (преузето са ВСС.пг)


Кравата или пребачај
 
Ситуација може да буде изузетно опасна. Стабилизатор се подвукао међу конопце и залепио се за њих или се канап пребацио преко стабилизатора и направио тзв. кравату.
 
Кравата ствара јак чеони отпор и уколико не реагујете на време, параглајдер креће у стрмоглаву спиралу, тако јаку да морате и са две руке да повучете команду да зауставите спирално понирање. Најгори случај је кад глајдер оде у САТ и тада је вероватно једино решење резервни падобран, ако сте свесни уопште због јаких Г сила.
 
Како уопште може да се деси овако нешто?
 
У нормалним условима, параглајдер наиђе на ниспоно струјање које подвије неку страну. Најцесце то буде колапс од 50% или висе, стабилизатор се накако подвуце међу конопце, један део крила нагло прими ваздух при пумпању и повуце целу структуру у равнотезни полозај. Због трења и дејства вадусне струје платно се једноставно залепи или обмота око једног или висе конопаца у том повлацењу и стабилизатор се упеца.
 
Током акробација, лос излаз из фулл сталл-а, неконтролисано излазење ис стрме спирале, везбања фронт сталл-а или неконтролисани излаз из спина и сл. мозе проузроковати кравату. Некад ова кравата оде на пола крила и преклопи га. Ту нема филозофије, само помазе резервни падобран.
 
Ево мојих запазања, после доста година "вађења" из слицних ситуција кад се деси кравата или пребацај. Направио сам процедуру које се придрзавам, а како ми се цини слицне савете цете добити и од светских СИВ гуруа.
 
Процедура је следеца уколико конвенционално пумпање те стране не расцисти ситуацију:
 
1) Пребаците тезину на здраву страну и закоците параглајдер колико да не крене у спиралу, а да га не столирате, а затим:
 
2) Пронађите канап који иде на стабилизатор (обицно је друге боје). Повуците га на доле. Ово би требало да расцисти вецину ситуација.
 
3) Ако не мозете да нађете канап који води на стабилизатор, направите уси на том делу крила. Пустите уси и напумпајте их. Да ли је упалило?
 
Ако није направите уси на оба краја да компезујете отпор на другој страни и тако идите на слетање, а ако се не предајете онда...
 
4) Повуците целу А гуртну на деформисаној страни и пустите. Уколико треба одрадите исту процедуру коју сте уцили на СИВ курсу за вађење из асиметрицног подвијања. Да ли је помогло?
 
5) Неки аутори саветују да пређете на А сталл (фронт сталл) повлацењем обе А гуртне јако на доле. Ово би требало да растерети целу нападну ивицу крила и да извуце кравату. Ово нисам никад пробао, али мозе да буде од користи ако имате висине и храбрости да експериментисете.
 
6) Ако имате висину, урадите фулл сталл, а затим изађите како су вас учили на курсу безбедности. Како Јоцкеy Сандерсон наводи у задњем броју XЦ магазина, фулл сталл је дугме за ресетовање кад све остало закује.
 
7) Ако ништа не помазе, ниско сте, хвата вас паника, баците резерву и помолите се!!!
 
Енлау О'Цонор, амерички инструктор, обучава пилоте на курсевима безбедности, акробације и напредне технике пилотирања. Он је увидео да један нов и радикалан начин вађења кравате "пали" у велико броју слуцајева, цак кад је и безнадезна ситуација. О чему се ради?
 
Американац препоруцује да се на страни која је пртерпела кравату уради негатива. Рецимо десна кравата у насем примеру. Повлачењем десне команде до краја, јако и одлуцно, пре него сто параглајдер оде у спиралу, изазвати негативни заокрет (спин). Тим се десава следеце:
 
1. Краватирани део креце се уназад, уместо унапред, и нема опструјавања да га залепи за канапе, знаци просто га одува.
2. Канапи се растерете и попусте стисак и платно се напумпа.
 
Мање кравате се изваде на 1/4 ротације, мало веце на пола спина, док за највеце треба цео круг или круг и по. Ово до сад нисам никад везбао и не могу да вам казем добре и лосе стране маневра, нити препоруцујем да се то уради, али Бруце Голдсмитх, дизајнер Аирwаве-а и колумниста у XЦ магазину је обрадио и ову тему. Ако он сматра да је техника добра њему, онда је и мени.
 
Владимир Сворцан


Свака цаст Сворци на овим упуствима.
Додао бих још само један метод који препоруцује Слобо из
Никшића. А то је да се ножићем, за који се подразумева
да носите увек са собом, прекинете конопац који је
прескочио стабилизатор.
Поздрав
Павле



Подвијање и упетљавање краја крила изазива кочење те
стране, па је рефлексна реакција контра команда, да се
умири и спречи ротација. Та спонтана реакција, мора бити
контролисана, да не би исцедили ваздух из крила и омела
поправку, наглим пумпањем. Поступак акције треба вршити
по приоритету:
1. Осматрање саобраћаја.
Морамо обратити пажњу на друге летаче, нарочито оне
испод себе, јер они не могу да виде у каквој смо ситуацији.
2. Процена места пада и избор мање ризичне локације.
Претпоставимо да нећемо успешно отпетљати крило и
манервишемо, ка безбеднијој локацији, да у моменту
крајње нужде активирамо резервни падобран изнад меке
траве, или воде.
3. Користимо радио везу, да остале летаче обавестимо о
сопственој сутуацији и омогућимо себи приоритет у пролазу.
Зоран


# саобраћај безбедност параглајдинг
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима