Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

3 биљна чаја са изузетним здравственим предностима

rss

16.11.2014. Денис

Вековима су људи испијали биљне чајеве да би побољшали здравље. Ако смо нервозни шоља топлог чаја од камилице ће нас умирити. Ако нам је стомак немиран чај од нане ће средити наше варење. А многи пију свакога дана шољу (или две) чаја од хибискуса како би одржали крвни притисак под контролом.
Урађено је неколико научних студија о здравственим користима биљних чајева. Али недавна студија у САД-у потврдила је оно што су многи знали али нису могли да докажу - биљни чајеви имају много здравствених користи.

здрави биљни чајеви

Камилица је добра за крв као и за нерве

Научници на универзитету у Бостону изучавали су три популарна биљна чаја – камилицу, нану и хибискус. Научници су на основу доказа из епрувете доказали да чај од камилице помаже да се смањи вероватноћа појаве крвних угрушака. Студија је такође показала да чај од камилице има одређену антимикробну активност.

Чај од нане, помоћ при варењу

Научници су открили да чај од нане има значајна антимикробна и антивирусна својства, што објашњава зашто испијање чаја од нане може да олакша варење и дијареју. Такође је показано да чај од нане садржи антиоксиданте и нека антитуморна и антиалергијска својства. 

Здрави хибискус

Научници су такође потврдили претходне студије које су показале да чај од хибискуса помаже да се смањи крвни притисак код људи са прехипертензијом или благом хипертензијом. Они су закључили да постоји довољно доказа за покретање више клиничких студија о здравственим користима биљних чајева.

Још много студија у будућности ће сигурно показати додатне предности ових и осталих биљних чајева. Али зашто чекати на још студија? Узмите чајник и скувајте здрав биљни чај одмах и урадите нешто добро за своје здравље већ данас. 


# здравље биљни чајеви биље чај
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима