Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

22. Књижевни сусрети "Гордана Брајовић"

rss

26.04.2019. Вечерње новости

ЈОШ једном се показало да се Алексинац препознаје по Књижевним сусретима "Гордана Брајовић", који су јуче завршени после тродневног богатог програма за децу и младе.

22. Књижевни сусрети "Гордана Брајовић"

Пре подне писци Раде Танасијевић, Радослав Стојановић, Дејан Алексић, Славка Масоничић Војиновић, Власта Ценић, Виолета Јовић, Миломир Краговић били су гости код малишана ОШ "Свети Сава" у Суботинцу, где је рођена Гордана Брајовић, песникиња особеног сензибилитета и врсни репортер "Новости". Том приликом представљен је Зборник награђених радова основаца и средњошколаца на традиционалном конкурсу. Најуспешнијим малим писцима уручене су повеље и пригодни дарови на завршној свечаности у Центру за културу, где је све госте и учеснике поздравио Ненад Станковић, председник општине Алексинац.

Престижна награда "Гордана Брајовић" за најбољу књигу за децу и младе уручена је Радету Танасијевићу, за прозно-песничку збирку "Увод у њиву" у издању Библиотеке "Влада Аксентијевић" из Обреновца.

Обраћајући се малишанима славодобитник је најпре указао на изузетне домете поезије Гордане Брајовић, издвојивши њену књигу "Индија, Индија", и додао:

- Детињство је оно наше унутрашње језгро које нас греје читавог живота. Пре него што кренете на велико путовање, на пример у средиште Земље, или се у Жил Верновом батискафу спустите на дно мора. Пре него што се у пратњи људи, звери и богова упутите преко Сиберије са великим авантуристичким магом Фердинандом Осендовским, или се запутите на стварно путовање, препоручујем вам да најпре упознате своје село, своју улицу, свој град. Откривајте свет у све ширим круговима, као кружни таласи који се шире из камена баченог у воду. И упамтите, ма куда кренули, ма куда пошли, увек понесите "кишобран за двоје".

Раде Танасијевић

ЗЕМЉА КОЈА ОСЕЋА

ОБРАЗЛАЖУЋИ награду, др Зорана Опачић, председник жирија, у коме су били и Владимир Андрић и Весна Ћоровић Бутрић, је нагласила:

- У низу кратких прича и њихових епилога - песама, чији се стихови варирају и понављају у приповедању, исказује се сједињеност човека и природе. Приповедање и певање о мајци Земљи, засновано је на дубоком познавању и разумевању; она се опажа као жива ствар која осећа.

Извор и фотографије Вечерње новости


# председник општине Гордана Брајовић Ненад Станковић Свети Сава Вечерње новости Миломир Краговић Свети Сава ОШ Књижевни сусрети Гордана Брајовић Раде Танасијевић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима