Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

2 милиона динара за окићену улицу у Алексинцу - украси у тендеру пресликани из каталога

rss

31.12.2019. Јужне вести

Светлеће звезде, пакетиће и лампице, као и јелку и снешка који сијају у реновираној пешачкој улици, Алексинчани су платили 2,1 милион динара фирми Електродекор из Новог Сада која је једина дала понуду за новогодишње украшавање. Осим цене коју многи грађани сматрају превисоком за сиромашни Алексинац, спорно је и то што су украси тражени тендером пресликани из каталога "победничке" фирме.

Фото: Јужне вести

Украшавање Улице Књаза Милоша у Алексинцу плаћено је 2 милиона динара - а толико новца за декорацију није дао ни Лесковац, чије је кићење града коштало пола милиона мање, а Ниш као највећи град на југу и трећи по величини у Србији је планирао да за то плати 8 милиона, али су тендери пропали због оспоравања.

Иако јавне набавке постоје како би онај ко их расписује омогућио да се што више фирми јави и на основу њихових понуда одлучи коме ће дати новац грађана, у случају алексиначке декорације избора није било. На тендер који је расписала Општина Алексинац јавила се само једна - Електродекор из Новог Сада, фирма чији су се украси нашли и у тендерској документацији.

Снешко у Алексинцу из каталога фирме; фото: Јужне вести

Управо оно што је Општина тражила, идентично је и добила, јер су украси пресликани из каталога победничке фирме која је заступник аустријске компаније МК Иллуминатион за Србију.

Чак су и називи украса буквално "преведени" из каталога, па је тако на пример Општина тражила "3Д органик звезду" која се у каталогу зове "органиц 3Д стар", као и тражена "јелка кона са звездама зелене боје" чији је оригинални назив "стар цоне греен".

Посао су и добили без конкуренције и тако зарадили 2,1 милион динара.

Процењена вредност јавне набавке је 1.755.120 динара без ПДВ-а Понуђена цена без ПДВ-а 1.753.720, а цена са ПДВ-ом је 2.104.464 динара - пише у одлуци.

Иначе, ово није једини споран тендер за новогодишњу декорацију у коме је учествовала ова новосадска фирма. Према писању портала Нова економија слично се ове године догодило и у Зрењанину, где је било још потенцијалних понуђача, који су се жалили због преписивања спецификације украса из каталога Електродекора. Пре 4 године је јавна набавка на којој су победили стопирана у Новом Саду, писао је 021, а у Чачку су против њих поднете кривичне пријаве због намештања тендера.

Иста јелка и у улици у Алексинцу; фото: ЈВ

Грађани: Превише новца за украсе у граду где људи живе у сиромаштву

И док се неки Алексинчани фотографишу поред светлеће јелке и Снешка Белића и кажу да им се свиђа нова декорација, многима су украси "кич и грозни".

Баш ми се не свиђа. Верујем да су "дебеле" паре дали да нам улица сија, док грађани живе у сиромаштву и одлазе одавде - каже о новој декорацији Алексинчанин С. Н.

Бетонирање смо платили 170 милиона динара, исекли су нам дрвеће, а сада и ово. Ако се оволико пара опрало на куповину украса, шта ли су тек урадили за реконструкцију улице. Можда нам за све те паре направе фонтану са које тече Нутела да је мажемо на хлеб за доручак, јер људи овде једва имају новац за храну - коментарише Ј. Ј.

Многи Алексинчани коментаришу да је тих 2 милиона динара требало уложити у нешто што је значајније и потребније овом месту, а не у у украсе.

Аутор: Ј. Адамовић Извор


# Алексинац Нова година главна улица украси
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима