Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

10 говора које историја неће заборавити

rss

23.12.2015. Марко Јовановић

Од кад је света и века, ратови су се водили, а велики генерали и лидери су се рађали да би предводили своје војнике у биткама које су обележиле историју и креирале светски поредак.

10 говора које историја неће заборавити

Праве речи, изговорене у правом тренутку, умеле су да буду одлучујући тас на ваги у окршајима две војске. Ми вам представљамо десет говора који се никада неће заборавити.

Ханибалово обраћање војницима након преласка Алпа, 218. године пре нове ере
"Са десне и леве страна нас опкољавају два мора, а бродаова за бег немамо. Река По је иза нас, а Алпи нас зову да их освојимо! Војници, Алпи су сада наш непријатељ, којег прво морамо да упознамо, а онда да га победимо или умремо!

Перикле пред рат Атињана са Спартом, 432. године пре нове ере
"Када су наши очеви устали против Персијанаца, нису имали ни приближну количину ресурса које ми имамо сада. Пошли су у битку за своје огњиште, битку у којој је победу однела мудрост, а не срећа, битку у којој је победила храброст а не материјално богатство. Они су одбили страну инвазију и учинили од нашег града оно што данас јесте. Дужни смо да живимо по стандарду који су нам наши очеви поставили! Морамо се одупрети сваком непријатељу на све могуће начине, и доказати му да се на Атињане не удара, јер смо велики као и увек!!

Наполеонов говор пред битку у Маренгу 1800. године
"Хоћемо ли дозволити нашим дрским непријатељима да упрљају и откину територију Републике? Хоћете ли онима који су унели страх и терор у ваше домове дозволити да побегну? Нећете! Марширајте и победите! Скините им ловорике које су узели. Научите непријатеље да ће бити кажњени ако ударе на слободне људе. Резултат вашег труда биће вечна слава и живот у миру!"
 
Говор мајора Драгутина Гавриловића браниоцима Београда
"Јунаци! Тачно у 15 часова непријатеља треба разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!"

Стаљинов говор пред налет нациста 3. јула 1941.
"У питању је живот Совјетске државе, живот народа СССР. Данас одлучујете хоћете ли бити слободни људи или робови! У нашим редовима нема места за кукавице и издајнике, паничаре и дезертере. Наш народ мора да зна да у редовима совјетске војске нема страха, већ само части, патриотизма и храбрости! Кренимо у рат за ослобођење од фашиста који желе да нас поробе!"

Генерал Бернард Монтгомери пред битку са Ромеловим трупама у Африци, 13. августа 1942.
"Стајаћемо овде и борити се, повлачења нема. Сви стратешки планови о повлачењу су спаљени по мојој наредби! Овде стојимо и овде се боримо! Стајаћемо и након битке, живи или мртви!"

Ајзенхаурова порука пред инвазију на Нормандију, 6. јуна 1944.
"Дошли смо од одлучујућег тренутка, оног који смо чекали месецима. Очи света упрте су у вас. Наде и молитве људи који воле слободу марширају заједно са вама. Уз помоћ наше савезничке браће на осталим фронтовима, уништићемо немачку ратну машину и елиминисати нацистичку тиранију која је ударила на слободан народ Европе и читав слободни свет!"

Радио обраћање Меначема Бегина израелском народу 14. маја 1948.
 "У битку ћемо ући на наш начин... Пратиће нас дух милиона наших измучених сународника, наших предака који су мучени и спаљивани због своје вере, наших убијених очева и искасапљених мајки, убијене браће и задављене деце! У овој борби ћемо сломити непријатеља и донети спас нашем народу, једном за свагда! Жудимо за слободом, правичношћу и правдом!"

Говор Џона Кенедија након нуклеарне кризе на Куби 22. октобра 1962
"Пут који смо одабрали пун је ризика, али је пут који одговара нашем карактеру и храбрости, али и обавезама које имамо широм света. Цена слободе је увек била висока, али су је Американци одувек плаћали. Никада нећемо одабрати пут предаје и подређености. Наш циљ није победа моћи, већ тријумф правичности. Не желимо мир на уштрб слободе, већ хоћемо и једно и друго, како на овој хемисфери, тако и у свету. Уз Божију помоћ, остварићемо тај циљ."
 
Реганово обраћање са Берлинског зида 12. јуна 1987.
"Постоји један непогрешив начин да Совјети покажу да желе мир, начин који ће нас драматично приближити миру и слободи. Господине Горбачов, уколико желите мир, уколико желите просперитет Совјетског савеза и Источне Европе, уколико желите слободу, дођите на ову капију! Господине Горбачов, отворите ову капију! Господине Горбачов, срушите овај зид!"

Извор: Blic


# Марко Јовановић др Ханибал Перикле Наполеон Драгутин Гавриловић Стаљин Бернард Монтгомери Ајзенхауер Меначем Бегин Џон Кенеди Роналд Реган
@MarkoodMorave @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима