Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Наука и техника

Достигнућа људског ума



<<<12345>>>Total: 95  Displaying: 21 - 30

Конкурс за израду манастира Свети Стефан у видео игрици

Бета 08.11.2016.

Јавна библиотека "Вук Караџић" из Алексинца расписала је конкурс у коме ће основци са територије ове општине моћи да се опробају у видео игрици, а задатак ће им бити да израде реплику културно-историјског споменика.

Опширније

Коментара: 2

Ефикасност учења и трансфер знања у зависности од окружења

22.10.2016.

Реализација пројекта ”Ефикасност учења и трансфер знања у зависности од окружења” почела 19. октобра

Опширније

Коментара: 0

Куће од сламе спадају у еколошку градњу

Ју еко РТВ Суботица 06.12.2015.

У току је изградња еколошког објекта од сламе и блата у Суботици. Реч је о природним материјалима, који се већ неколико стотина година користе у Сједињеним америчким дрвама и Европу. Према нашим подацима преко 36.000 оваквих “здравих кућа” је изграђено у земљама Европске уније. Због великих изолационих квалитета сламе, годишње може да се уштеди на грејању и до 75 одсто.

Опширније

Коментара: 0

Владан Младеновић изабран у Национални просветни савет

04.11.2015.

На јучерашњој седници Народне скупштине Републике Србије за члана Националног просветног савета, на предлог Друштва физичара Србије, изабран је Владан Младеновић из Алексинца, запослен као наставник физике у ОШ „Иван Вушовић“ у Ражњу и у Алексиначкој гимназији.

Опширније

Коментара: 8

Десет светских загонетки за које ни научници немају кључ

Марко Јовановић 27.10.2015.

Историја наше планете је пуна невероватних мистерија и загонетки. Ни цео људски живот није довољан да се оне разјасне.

Опширније

Коментара: 0

Промоција збирке задатака Милана Динића

14.09.2015.

У четвртак 10.9.2015. у мултимедијалној сали основне школе „Јован Јовановић Змај“ на Алексиначком Руднику одржана премијерна промоција књиге „Збирка задатака и тестова из информатике и рачунарства“ аутора Милана Динића, професора информатике и рачунарства.

Опширније

Коментара: 4

Паметније протезе ће још брже помоћи људима

Др Марко Јовановић 23.03.2015.

Параолимпијци су већ у стању да раде невероватне ствари - Скот Рирдон , најбржи човек са једном ногом на свету, може да истрчи 100 м за 12,14 секунди, тек нешто више од 2 секунде спорији од Усаин Болта . Сада УНСБ Инжењеринг докторант Стејси Ригнеј се ради на томе да он и други параолимпијци, буду још бржи. Иако протезни удови су коришћени од касних 80-их, већина истраживања о њима је била усмерена да буду јачи и лакши. Али још увек има веома мало разумевања како они утичу на ход…

Опширније

Коментара: 0

Алексиначки наставници о новим технологијама у образовању

04.03.2015.

На међународној конференцији „Нове технологије у образовању“ која је одржана 27. и 28. фебруара ове године у Београду, међу педесетак предавача из Србије, региона и Велике Британије, нашло се и двоје алексиначких наставника.

Опширније

Коментара: 0

Мантис ракови могу да виде канцер и научници су створили камеру која може исто

Др Марко Јовановић 11.01.2015.

Научници са Универзитета у Квинсленд у Аустралији открили су да мантис ракови имају невероватно корисне способност. Морска створења могу да виде различите vrste рака, канцера, у нашим телима. И они су сада покушавају да реплицирају ту способност у фотоапарату који би евентуално требало бити уграђен у паметне телефоне (smartphone). Мантис ракови могу видети канцер и активност наших неурона, јер имају јединствене очи, познате као сложене очи. Ова врста ока је врхунски подешен да открије…

Опширније

Коментара: 0

Руска компанија жели да направи базу на Месецу

Др Марко Јовановић 11.01.2015.

Руска приватна компанија је објавила да има потенцијал за изградњу зграде, вредне 9,3 милијарде америчких долара, као људска база на Месецу.

Опширније

Коментара: 0

<<<12345>>>Total: 95  Displaying: 21 - 30

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима